arcus buss

Bussförare – en arbetsmarknadsutbildning

Att vara busschaufför är ett stort ansvar – bussen väger många ton och kräver både kunskap och lugn för att hantera på ett säkert sätt i trafiken. Så längtar du efter ett rörligt jobb, trivs du med att träffa människor, är du social och älskar samtidigt att köra? Då är bussyrket för dig. Och du behövs. Under de kommande åren väntas stor del av de yrkesverksamma chaufförerna gå i pension. Därför kommer det att finnas en stor efterfrågan på nya chaufförer.

Utbildningen är både teoretisk och praktisk. Du kör buss med trafiklärare och läser in ämnen för D-behörighet och Yrkeskompetensbevis (YKB). Du ska klara Trafikverkets körkortsprov och Transportstyrelsens tester innan du är färdig yrkesförare. Testerna sker på svenska språket.

Hur ser en arbetsdag ut?

Som bussförare kan du köra i linjetrafik, expressbuss, flygbuss, skolresor eller färdtjänst – men även turistbussar i utlandet. Om du är verksam i lokal eller regional linjetrafik så kör du bestämda linjer efter tidtabell. I arbetet ingår det att sälja, kontrollera biljetter och färdbevis samt ropa ut hållplatserna. Efter avslutat pass redovisas kassan. En bussförare kan också hantera paket och annat gods som skickas med bussen.

För att trivas med ditt yrkesval och passa som bussförare ska du:

 • Tycka om att köra
 • Känna dig trygg i trafiken
 • Köra lugnt, säkert och vara punktlig
 • Vara serviceinriktad
 • Vara stresstålig
 • Vara tydlig när du pratar/kommunicerar

Utbildningens innehåll

Test och kartläggning – rikttid 10 dagar
Syftet med modulen är att lyfta fram vilka unika förutsättningar och behov just du har för att klara
yrkesförarutbildning och bli anställningsbar inom branschen. Modulen innehåller individuella test- och kartläggning av förkunskaper, färdigheter, förmågor och behov kopplat till yrket, utbildningen och branschens villkor och krav.

Introduktion – rikttid 5 dagar
Syftet är att ge deltagaren en orientering om branschens villkor, möjligheter och krav. I denna modul ingår bland annat:

 • Service & bemötande
 • Studieteknik
 • Jämställdhet och lika rättigheter och möjligheter

Moduler för yrkesförarutbildning – buss

Förarutbildning körkortklass D (45 dagar)
Yrkesförarkompetens grundutbildning (25 dagar)


Övriga moduler

Förarutbildning körkortklass DE (20 dagar)
Yrkeskompetens fortbildning (6 dagar)
Riskutbildning (1 dag)

Arbetsplatsförlagt lärare (APL)
Arbetsplatsförlagt lärande (APL) är en mycket viktig del i yrkesutbildningen för att praktiskt få träna på de utbildningsmoment som ingår i utbildningen och för att ges möjlighet att upparbeta kontaktytor inför anställning.
Mängdträning D (15 dagar)
Mängdträning (10 dagar)

Behörighet – du behöver:

 • Ha fyllt 21 år
 • Inneha svenskt körkort med B behörighet

Obligatorisk anmälan till infomöte/studiebesök
Vi har ett kontinuerligt intag till utbildningen under året. Innan du söker till utbildningen behöver du göra ett studiebesök. För att boka ett studiebesök, vänligen kontakta din närmaste utbildningsort:

Eskilstuna: yf.eskilstuna@arcus.nu
Gävle: yf.gavle@arcus.nu
Göteborg: lars.norin@arcus.nu

 

Arcus samarbetar med lokala, regionala och rikstäckande företag inom bussbranschen vilket ger direkta ingångar till arbetsmarknaden.

Önskar du mer information kontakta Arcus på:  transport@arcus.nu eller ring: 0500-48 24 00