2023-07-27

Skriv ett personligt brev som övertygar!

Vi möter 1000-tals arbetssökande varje månad. Ofta kommer man till oss efter en längre tid av arbetslöshet. När vi då inleder med att prata personligt brev kan det kännas frustrerande, – detta är något jag redan kan! Vi på Arcus förstår såklart viljan att komma framåt och frustrationen som kan uppstå när man uppmuntras att starta om från början. Vi vet dock av beprövad erfarenhet att det finns mycket stor anledning att inte lura sig av tanken att ”vara färdig med sina ansökningshandlingar”. Vi har många gånger sett hur ändringar i det personliga brevet resulterat i flera nya intervjuer inom loppet av några veckor.

Här delar vi därför med oss av några enkla tips för hur du kan fila på din inledning, mittendel och avslutning så att ditt personliga brev blir intressant och relevant.


Skriv personligt och anpassat
Försök skriva på ett personligt sätt. Visa att du har koll på företaget och anpassa brevet efter deras behov. Undvik att använda färdiga mallar, istället kan du försöka skriva något unikt som visar din motivation och entusiasm för jobbet. Tänk på att inledningen ska väcka intresse och nyfikenhet att vilja läsa vidare. Det ska tydligt framgå tidigt i brevet vem du är och varför du söker just detta jobb.

Exempel på inledning i din personliga presentation:
”Jag har hört mycket bra om [Här skriver du företagets namn] och tycker att er affärsidé är spännande och innovativ. Jag tror att jag skulle kunna bli en viktig pusselbit i ert team…”
”När jag såg jobbannonsen hos Er kände jag direkt att det här är något som skulle passa mig. Jag har alltid trivts bra i rollen som [beskriv uppgiften som företaget eftersöker] och tror att jag skulle passa bra in hos er då jag ser att ni…”


Fokusera på arbetsgivarens behov
Visa att du förstår vad arbetsgivaren behöver. Koppla dina erfarenheter och kunskaper till jobbet och berätta hur du kan hjälpa företaget att nå sina mål. Prata inte bara om vad du vill ha, utan visa vad du kan erbjuda.

Exempel:
”Jag har jobbat inom [område] och är bra på att lösa problem. Jag skulle kunna hjälpa Er att bli ännu bättre på [beskriv vad du kan hjälpa dem med]…”
”Jag är väldigt intresserad av Ert arbete inom [område] och tror att mina kunskaper inom [beskriv vad du är bra på] skulle vara till stor nytta för Er…”


Ett personligt brev ska vara kort och konkret
Försök att inte skriva för mycket, utan håll dig till det viktigaste. Du behöver inte upprepa allt som står i ditt CV. Fokusera istället på att ge konkreta exempel på vad du har åstadkommit och vad du kan bidra med.


Avsluta brevet starkt
Avsluta det personliga brevet med en tydlig uppmaning till arbetsgivaren. Säg att du är intresserad av att träffa dem och ge tydliga kontaktuppgifter så att de lätt kan nå dig. Avsluta positivt och självsäkert för att göra ett bra intryck.

Exempel på avslutning i ett personligt brev:
”Det skulle vara jättekul att få träffa er och prata mer om jobbet.”
”Jag ser verkligen fram emot att få chansen att träffa er och berätta mer om mig själv.”
”Ser fram emot att presentera mig personligen”
”Jag ser verkligen fram emot att få möjlighet att bidra med mina kunskaper och vara en del av det inspirerande arbetslaget. Tack för att ni överväger min ansökan och jag hoppas på en möjlig framtid tillsammans.”
”Längtar efter att höra från er snart!”
”Tack för er uppmärksamhet, jag är övertygad om att mina färdigheter och passion skulle passa perfekt in i ert team. Ser fram emot en möjlig intervju och att få lära känna er bättre.”
” Jag hoppas på att få en möjlighet att diskutera hur jag kan bidra till företagets fortsatta framgång och tillväxt.”

Slutligen, ett personligt brev kan vara svårt att skriva i början, men med dessa enkla tips och exempel kan du skapa ett brev som fångar arbetsgivarens intresse. Kom ihåg att anpassa brevet efter företaget och rollen du söker, och försök att uttrycka dig på ett sätt som känns naturligt för dig.

Lycka till!