Tack Arcus

Kim

Restaurangbiträde

Kim hade varit utanför arbetsmarknaden i ca 20 år. Han började i programmet introduktion till arbete hos en annan leverantör för att sedan gå vidare till programmet Rusta och matcha hos Arcus i Kil i Värmland. Han har varit arbetssökande i ca ett år men har nu efter ca 3 månader i programmet fått en anställning på Burger King. Här har han under sin praktik fått börja med att arbeta i köket, diskat och även städat. Kim är villig att lära sig så mycket som möjligt, för har man äntligen fått ett arbete så vill man inte bara vara anställd, man vill fortsätta vara anställd och ha kvar sin anställning och då får man jobba för det.

Kim berättar att hans karriärkonsult Jihan och affärsutvecklaren Malin på Arcus har varit väldigt trevliga, hjälpsamma och stöttande. Har han haft några problem eller funderingar har han alltid kunnat vända sig till dem och därmed fått ett snabbt svar. Alaa som jobbar på Arcus har även han funnits i bakgrunden och hjälpt till. Eftersom Kim uttryckte att han efter ca 20 år lång frånvaro från arbetsmarknaden har haft svårt att ta tag i saker på egen hand så var stöttningen och karriärkonsulternas driv något som han verkligen har haft nytta av för att komma vidare.

Hur och vart hittade du detta jobb som du nu har fått?
Det var Alaa som arbetar som affärsutvecklare på Arcus som ordnade en praktikplats åt mig, och arbetsgivare var tydligen nog imponerade av mig för att vilja anställa mig efter en vecka. Jag tror jag visade på att jag hade rätt inställning och verkligen ville ut i arbete samt hade en positiv attityd.

Om du får ge ett tips till andra som är arbetssökande, vad skulle det vara?
Det finns mycket som är skrivet i det här ämnet, men det finns några saker som hjälpt mig. Mitt bästa tips är nog att ha rätt inställning, framför allt när du är ute på en praktik. Man behöver inte alltid vara den som är bäst på något, utan man kommer väldigt långt på att jobba hårdast av alla. Vara lite flexiblare än alla andra. Vara lite pålitligare än alla andra. Samt att en arbetsgivare tittar väldigt mycket på hur man fungerar ihop med övriga anställda, så jobba hårt med att passa in. Att bjuda på fika exempelvis är ett väldigt enkelt sätt att göra sig populär på.

Ett annat tips är att säga ja till saker och ting. Om du får en praktik som kanske inte är jättespännande till en början så kan det ändå leda till något jättebra i slutänden. Så var det på min första praktik jag hade. Börja med att vara positiv och visa att du verkligen vill jobba,  ställ upp när personal är sjuka eller ta ett extrapass om arbetsgivaren kanske behöver lite extrahjälp vid en arbetstopp.
Säg JA till att jobba helt enkelt då arbetsgivare verkligen gillar det. Dessutom brukar denna positiva anda till att jobba gynna dig i längden.

Vad är största skillnaden från att ha varit arbetslös till att ha fått ett arbete?
Den största skillnaden är att dagarna med jobb/praktik är mycket mer strukturerade än dagarna jag var arbetslös. Livet är mycket mer inrutat med jobb eller praktik. Dessutom är det härligt att få tjäna pengar och få en bättre ekonomi som gör det enklare att leva.

 

Visa alla tidigare deltagare
Deltagare i Krom
Chat