Lastbilsförare – en arbetsmarknadsutbildning

Gillar du att möta nya människor, se nya ställen och få nya utmaningar – varje dag? Då ska du bli lastbilsförare. Här har du ett jobb där det finns något för alla oavsett vad du är intresserad av och vill köra – du kan frakta paket, köra större gods till timmer och grus eller specialtransporter och mycket annat. Behovet av nya förare beräknas till 50 000 under de kommande tio åren för att möta den höga efterfrågan på godstransporter och ökande e-handeln.

Så varför inte utbilda dig till ett yrke där efterfrågan på ny personal är mycket stor oavsett ålder? Arcus har kontakter med företag på lokal, regional och riks- och nordentäckande nivå som ständigt söker nya chaufförer.

arcus lastbil

Hur ser en arbetsdag ut?

När du väljer att omskola dig till yrkesförare är det viktigt att du från början sätter dig in i vad yrket innebär. Din vardag kan bli annorlunda mot tidigare. Arbetstider kan vara både varierande och oregelbundna beroende på vilken inriktning du får arbete.

Att vara yrkesförare för lastbil kan innebära frihet och omväxling. En del gillar att sova hemma och föredrar att jobba lokalt. De gör till exempel leveranser till butiker och företag i regionen. Andra lockas av att resa långt och se nya miljöer, ibland även utomlands. De gör längre arbetspass där det kan handla om att sova över på plats.

Hur du vill anpassa jobbet utifrån din livssituation är upp till dig. Kör du kortare körningar inom till exempel en stad så har du ofta mycket möten med människor.

Vid lastning och lossning kan vissa lyft var aktuella så det är delvis nödvändigt att förare kan hantera truckar och andra redskap som används då. Ibland får föraren göra tunga lyft vilket innebär att det är en klar fördel att ha god fysik.

Utbildningens innehåll

Test och kartläggning – rikttid 10 dagar
Syftet med modulen är att lyfta fram vilka unika förutsättningar och behov just du har för att klara yrkesförarutbildning och bli anställningsbar inom branschen. Modulen innehåller individuella test- och kartläggning av förkunskaper, färdigheter, förmågor och behov kopplat till yrket, utbildningen och branschens villkor och krav.

Introduktion – rikttid 5 dagar
Syftet är att ge deltagaren en orientering om branschens villkor, möjligheter och krav. I denna modul ingår bland annat:

  • Service & bemötande
  • Studieteknik
  • Jämställdhet och lika rättigheter och möjligheter

Moduler för yrkesförarutbildning – lastbil
Förarutbildning körkortsklass C (45 dagar)
Förarutbildning körkortsklass CE (20 dagar)
Yrkesförarkompetens grundutbildning (25 dagar)

Övriga moduler

Riskutbildning (1 dag)
Truckutbildning A2, A4, B1(5 dagar)
ADR grundkurs (4 dagar)
Arbete på väg 1.1 – 1.3 (1 dag)
Yrkeskompetens fortbildning (6 dagar)

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)
Arbetsplatsförlagt lärande (APL) är en mycket viktig del i yrkesutbildningen för att praktiskt få träna på de utbildningsmoment som ingår i utbildningen och för att ges möjlighet att upparbeta kontaktytor inför anställning.

Mängdträning C (15 dagar)
Mängdträning (10 dagar)

Behörighet – du behöver:

  • Ha fyllt 21 år
  • Inneha svenskt körkort med B behörighet

Obligatorisk anmälan till informationsmöte/studiebesök
Vi har ett kontinuerligt intag till utbildningen under året. Innan du söker till utbildningen behöver du göra ett studiebesök. För att boka ett studiebesök, vänligen kontakta din närmaste utbildningsort:

Eskilstuna: yf.eskilstuna@arcus.nu
Gävle: yf.gavle@arcus.nu
Göteborg: lars.norin@arcus.nu
Hudiksvall: yf.hudiksvall@arcus.nu
Karlskrona: terese.selander@arcus.nu
Nyköping:  yf.nykoping@arcus.nu

Arcus samarbetar med lokala, regionala och rikstäckande företag inom bussbranschen vilket ger direkta ingångar till arbetsmarknaden.

Önskar du mer information kontakta Arcus på:  transport@arcus.nu eller ring: 0500-48 24 00