2023-05-01

Hitta lediga jobb i lågkonjunkturen

Är det svårt att hitta lediga jobb som passar dig och är du oroad för hur en lågkonjunktur kommer påverka dina chanser att få ett nytt jobb? I det här blogginlägget kommer vi förklara vad som händer på arbetsmarknaden i takt med att lågkonjunkturen blir ett faktum. Vi kommer också ge våra tips på vad du ska fokusera på för att öka dina chanser till en långvarig sysselsättning.

Det ekonomiska läget har en stark påverkan på arbetsmarknaden. När vi nu går in i en lågkonjunktur minskar efterfrågan på varor och tjänster. Detta leder på sikt till att företag minskar sin produktion och personalstyrka för att minska kostnaderna. I takt med att allt färre företag söker personal, samtidigt som fler personer söker jobb, ökar antalet arbetssökande på arbetsmarknaden. När konkurrensen om de lediga jobben blir högre är risken också stor att allt fler blir långtidsarbetssökande.

Som en av marknadens största aktörer i Rusta och matcha möter vi dagligen 1000 tals arbetssökande. När lågkonjunkturen blir ett faktum ändras också spelplanen på arbetsmarknaden för oss och för våra deltagare, då det blir svårare att hitta lediga jobb. Med våra 26 år i branschen har vi varit med om detta förut. Även om det kan kännas tufft vet vi av erfarenhet att det är långt ifrån hopplöst. Därför vill vi dela med oss av några tips till dig som just nu oroas över utvecklingen på arbetsmarknaden.

  1. Satsa på branscher som är mindre påverkade av lågkonjunkturen: Vissa branscher klarar sig bättre än andra under en lågkonjunktur. Just nu ser vi att hälso- och sjukvårdssektorn, energisektorn och livsmedelsindustrin är branscher som har fortsatt behov av personal. Dessutom finns det nu stor brist på bland annat bussförare och elektriker. Två yrken med utbildning som är kortare än ett år.
  2. Förbättra din kompetens: Stundande lågkonjunktur förväntas hålla i sig i 2-3 år. Att förbättra din konkurrenskraft genom utbildning ökar dina chanser till anställning och är ett perfekt sätt att hitta meningsfull sysselsättning under en tid då läget på arbetsmarknaden är tufft. Nu kan det därför vara läge att:
    • Helt byta bransch och hitta en bra utbildning för att få rätt profil.
    • Vidareutbilda dig inom ditt yrke.
    • Genomföra en praktik för att få mer erfarenhet inom din bransch.

3. Skräddarsy din ansökan: När du söker jobb är det alltid viktigt att skräddarsy din ansökan och ditt CV till jobbet du söker. Nu när konkurrensen om de lediga jobben blir högre blir detta ännu viktigare! Se till att du lägger till de kompetenser och erfarenheter som är relevanta för jobbet. Gör research om företaget du söker jobb hos. Visa i dina ansökningshandlingar att du är påläst och genuint intresserad.

4. Använd nätverk: Ett effektivt sätt att hitta jobb är att använda ditt nätverk. Prata med dina vänner, familj och tidigare kollegor för att se om de känner till några lediga jobb eller om de kan rekommendera dig till någon annan. Det är lätt att man blir avskärmad och hemmasittande under en längre tid av arbetslöshet. Genom att komma ut i sociala sammanhang och träffa många människor för du också lättare att nätverka.

5. Sök efter dolda jobb: Många jobb annonseras inte ut platsbanken eller på jobbsajter. Försök att ta reda på vilka företag som är intressanta för dig och kontakta dem direkt för att höra om det finns några lediga jobb. Ibland kan pensionsavgångar eller sjukskrivningar göra att behovet av personal uppstår utan att man hunnit annonsera ut tjänsten. Genom att kontinuerligt hålla kontakten med de företag som du tycker är intressanta kan du öka dina chanser att komma åt ett så kallat dolt jobb. Fördelen med att inkludera detta i din jobbsökningsstrategi är att du slipper den tuffa konkurrensen som vanligt vis uppstår kring de utannonserade jobben.